"نقطه امن" اولین داستان چاپ شده ایوب چاوران است که به همت انتشارات مهری به چاپ رسیده است.
داستان وضعیت گروهی از جوانان جامعه امروز ما را به تصویر میکشد و در واقع تلاشی است ابتر برای یافتن نقطهای امن و قابل اتکا.
کلیت داستان در شهری زلزله زده اتفاق میفتد. گویی تزلزل موقعیت شخصیتهای داستان در ارتباط مستقیم است با موقعیت شهری که اتفاق زلزله را از سر گذرانده، امن نیست و نمیشود آیندهی روشنی برایش متصور شد.
فصل اول داستان به شدت توصیفی است و نویسنده به خوبی و کاملا هوشمندانه در همان چند صفحه ابتدای کار، مخاطب را به خواندن داستان دعوت میکند. راوی تا انتهای داستان بیتقلای اضافهای در جای جای داستان برای خواننده تله چیده و او را آرام آرام به دنبال خود میکشاند. این کشش روایی تا فصل آخر کار ادامه دارد و خواننده در پایان داستان نیز سهمی دارد و در ذهن خود میتواند برای سرگذشت آدمهای داستانش تصمیم بگیرد.
در چند فصل ابتدای داستان ما شاهد معرفی شخصیتهای داستان و ورودشان به اتفاقات اصلی داستان در فصلهای بعدی هستیم.به تمام شخصیتها در طول داستان پرداخته شده و بعد از خواندن داستان هیچ کدام از شخصیتها در ذهن ما بلاتکلیف نیستند و هر کدام دارای جایگاه تعریف شدهای در داستانند.
مشخصاً نویسنده برای خلق تک تک شخصیتهای داستانش (با توجه به تعداد زیاد پرسوناژها) زمان صرف کرده و ویژگیهای آنها را با حساسیت از میان آدمهای اطرافش انتخاب کرده است. از میان آدمهایی که انگار بخشی از تجربه زیسته خود نویسندهاند در مواجهه با اتفاقات محیط زندگیاش.
نکته قابل اعتنا در داستان، انتخاب هوشمندانه شخصیتهای داستان است. هر کدام از شخصیتها ولو کم اهمیتترین آنها، نماینده یک تیپ شخصیتی از آدمهای اطراف ماست. به خصوص در جغرافیایی که داستان در آن رخ میدهد.
جملات اغلب کوتاه و خبری است. ما با متنی شسته رفته مواجهیم و جز در چند جای محدود (مثلا دستنوشتههای کاوه که اتفاقا از فصلهای درخشان داستان است) شاهد جملات طولانی یا توصیفات اضافی و خارج از حوصله نیستیم. در عین اختصار، فضاسازیها به خوبی انجام شده و مخاطب کار مکانهایی که اتفاقات داستان در آن رخ میدهد را به خوبی تجسم میکند.
روایت نقطه امن از حال به گذشته و از گذشته به حال و آینده در حرکت است و قلم نویسنده به خوبی از عهدهی توصیف بخشهایی از تاریخ و جغرافیای آدمهای داستانش و ارتباطش با روانکاوی آدمها و خلق و خو و دغدغههایشان بر آمده است.
Comments